czwartek, 11 września 2014

Eplekake-norweskie ciasto z jabłkami.

Ulubione norweskie ciasto na jasień. Miękkie, soczyste, pachnące cynamonem i kardamonem...
Nic dodać, nic ująć.
 

Eplekake

200g masła
150g brązowego cukru
3 jajka
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon,kardamon,imbir
2-3 jabkła,pokrojone w plasterki
płatki migdałowe

1. Miękkie masło zmiksować z cukrem.
2. Ciąglę miksując dodawać po jednym jajku.
3. Makę wymieszac z proszkiem do pieczenia i przyprawami, przesiać, całosc delikatnie wmieszać do przygotowanego ciasta. 
4. Ciasto przełożyć do wczesniej przygotowanej formy, na wierzch poukładać plasterki jabkłek. Posypać cukrem i migdałami
5. Piec 35 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz